joi, 11 februarie 2010

tarta cu capsuni


O tarta absolut delicioasa care te incanta cu aroma si dulceata capsunilor ,,,crema e atat de gustoasa ca iti vine sa o mananci inainte sa o intinzi pe tarta :)) Recunosc ca nu mi-a iesit din prima ,,m-am chinuit foarte mult la crusta ,,am facut o de nenumarate ori ,,dupa mai multe retete ,,dupa lungi `plimbari`` pe net ,,de altfel am cumparat chiar si o carticica numai cu si despre tarte dar in zadar ,,nu mi placea forma ,,imediat cum o bagam la cuptor ,,unele parti se lasau si chiar nu intelegeam de ce ,,pana la urma nu stiu daca am aflat exact secretul dar cel putin stiu ca daca urmaresc unii pasi ,,imi iese o crusta frumoasa .Reteta crustei am luat o de pe un sait japonez .
ingrediente( (pentru o forma de 20 cm ) :( eu am facut o tarta mai groasa ,,si chiar mi a mai ramas aluat ,,daca vreti una mai subtire reduceti cantitatile proportional( aluatul ramas il folositi pentru niste tarte mai in miniatura daca aveti forme )
-faina 212 g ( aici iar am folosit 2 feluri de faina カメリア si cea pe care scrie simplu フラワ- cu punguta rosie si galben,,dar cred ca si cu un singur fel de faina ve ti avea o tarta frumoasa)
-105 g unt (unsalted butter)-zahar 2 linguri mari;
-oua 1 ou si jumate sau chiar 2;
-sare o lingurita;
Pentru crema :
- 4 galbenusuri ;
-zahar 94g;
-faina 31g;
-lapte 370ml;
-unt 31g;
-esenta vanilie ;
ーlichior pentru prajituri 1 lingura (optional) ;
MDP: (Crusta)
1.in bol se pune faina ,,untul(trebuie sa fie foarte rece de la frigider ) se taie bucatele mici si cu o spatula sau orice se marunteste bine pana intra in faina;

2. se adauga zaharul ,,apoi oul si se formeaza un aluat nu prea lipicios ,,daca e prea tare ,,adaugati apa foarte rece chiar cu gheata ;se lucreaza foarte repede ca sa nu se topesca untul ,,se baga bila de aluat la frigider 40 min
3.se scoate ,,se intinde de la mijloc spre parti pana se formeaza un cerc mai mare ,,eu tot puneam tavita deasupra sa vad daca e de ajuns .
4.se aseaza pe forma(lasata intre timp la frigider ca sa nu topesca untul) care nu se tapeteaza ,,aluatul fiind cu unt ,,se pune o folie deasupra si cu sucitorul se elimina partea in plus apasand cu el si rotind pe marginile formei iar cu degetul se apasa pe aluat ca marginile sa se ridice un pic mai sus ,,se aseaza o folie de aluminiu peste si se toarna mici bilute de aluminiu sau chiar boabe de fasole ca tarta sa nu se umfle ,,greutatile se aseaza si pe langa margini ,,nu numai in mijloc (am avut grija cand am intins aluatul de tarta ca toate partile sa fie cam de aceeasi grosime altfel tarta se va iesi intr o parte mai groasa in alta mai subtire si nu mi se pare frumos. tarta fiind mai groasa am copt o la 200 de grde fara a preincalzi cuptorul ,,in jur de 50 min.
Crema :
am pus galbenusurile intr un castron ,,am adaugat zaharul si le am frecat bine ,,am adaugat faina .Laptele l-am pus pe foc si cand a inceput sa fiarba ,,am adaugat compozitia de mai sus ,,am lasat la foc mic pana s-a ingrosat ,amestecand mereu,am stins focul am adaugat untul si am dat la racit ,,cand s-a racit am pus vanilla si o lingura de lichior pt prajituri,am dat la frigider sa fie foarte rece.
Am aranjat capsunelele dupa blogul delicii by Florance...jeleul l-am facut eu si am pus un pic de colorant rosu alimentar .






14 comentarii:

  1. Ana ai niste retete minunate care le voi incerca si eu cat de curand posibil, te invit pe blogul meu sa ridici cateva premii minunate.

    RăspundețiȘtergere
  2. ana arata divin .astazi am musafiri si o fac ca prea frumoasa e si cred ca e si yummy.pupici de la pakistan

    RăspundețiȘtergere
  3. yamiyami cat de bine arata tarta ...sincer imi vine sa ma apuc acum de invartit prin blide;)Felicitari esti una din bucataresele mele preferate;)Pupici si te mai asteptam cu retete delicioase .Iti doresc un weekend frumos si plin de iubire!!

    RăspundețiȘtergere
  4. ana am facut-o! arata tare bine inca n-am gustat-o astept musafirii.o posteza mai tarziu.merci de reteta .esti o dulce

    RăspundețiȘtergere
  5. vicky ,,multumesc mult!! te mai astept!

    RăspundețiȘtergere
  6. Sarah ,,ce rapida esti !!! de abia astept sa vad tarta ! ma bucur daca ti am fost de folos!!!

    RăspundețiȘtergere
  7. Mamichan ,,multumesc frumos pt cuvintele tale frumoase!! te mai astept!!!

    RăspundețiȘtergere
  8. Ana am postat tarta .intre timp s-a terminat ..a fost foarte buna si aromata.multumesc inca o data de reteta.pupici

    RăspundețiȘtergere
  9. Happy Valentine's Day ! Iti doresc din inima sa ai o zi minunata si mai ales sa fii iubita !

    RăspundețiȘtergere
  10. Happy Valentine's Day! XOXOXO
    delicios si frumos tot ce prepari!
    complimente!

    RăspundețiȘtergere
  11. Oishii so!!! Arata minunat!!!
    Happy Valentine`s Day!!!

    RăspundețiȘtergere
  12. multumesc Daniela,,Nina si nu in ultimul rand Miha ,,happy Valentine`s Day chiar daca e un pic mai tarziu !!!

    RăspundețiȘtergere
  13. tare buna si aspectuoasa tarta cu capsuni!
    Am si eu cateva premii haioase pentru tine! Te astept pe blog sa le iei! Numai bine iti doresc!

    RăspundețiȘtergere